Houten villa in Twente

Het ontwerp, vindt zijn oorsprong in de ontwikkeling van het ‘concepthouse prototype’ als samenwerking tussen de academische wereld en de partners uit de bouwpraktijk. Gezamenlijk ‘ het consortium’. Zij hebben gedurende 2 jaar een innovatief bouwconcept voor de Nederlandse woningmarkt ontwikkeld, naar aanleiding van energie, milieu en bouwtechnische vraagstukken. Hiermee werd letterlijk geanticipeerd op de wettelijke eis voor een EPC van 0,0 in 2020.

exterieur villa - houten gevel

Houten gevel is een duurzame oplossing. Door gebruik te maken van hout dat niet behandeld hoeft te worden, is er ook minimaal onderhoud nodig. Daarnaast een groen dak voor wateropvang.

exterieur woonkamer

Voordeel van hout is dat het interieur al afgewerkt is. Dat is de charme! Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om dat niet te doen.

exterieur keuken

Vanuit de keuken gezien is de opzet van de woonruimte ontwikkeld met zo veel mogelijk visuele zichtlijnen. Grote glasvlakken en doorkijken maken het tot een ruimtelijk geheel.

De indeling heeft een eenvoudige opzet ( begane grond, 1e verdieping en zolderruimte), maar heeft verschillende architectonische karakteristieken. Zo heeft het ontwerp ruimtelijke kwaliteit in de vorm van een schuin oplopende dakvloer (solarpannels) aan de achterkant van de woning. Dit in combinatie met grote glasvlakken, grenzend aan de tuin. Verhogen van ruimten geeft kwaliteit aan de leefruimte en wordt qua matriaal gecombineerd met houten plafond in het zicht. De ruimten van zitkamer, eetkamer en keuken zijn licht gearticuleerd en lopen in elkaar over. Twee slaapkamers krijgen de schuine kleine ruimten boven van de zolder tot hun beschikking. Ook hier verhoging van ruimte t.o.v. standaard oplossingen. Doorkijk van slaap-werkkamer (boven entree) naar keuken is mogelijk. De ruime hal en trap zijn niet omsloten door slaapkamers, maar liggen aan de gevel. Via de trap is uitzicht naar buiten mogelijk en veranderen al lopen de gezichtspunten door bordessen toe te passen. Daarnaast biedt de indeling mogelijkheden tot flexibiliteit. Keuken en zitkamer kunnen wisselen. Berging-garage kan worden getransformeerd tot werkkamer/studio.